Ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας όπως ήταν πάνω από 2.000 χρόνια πριν


Εξερευνήστε την εμπειρία του «Κοινού Τόπου» από τον υπολογιστή σας

Κατεβάστε την εφαρμογή για την κινητή συσκευή σας

Η Αρχαία Ολυμπία είναι η γενέτειρα των θεσμών και ιδανικών που έχουν διαμορφώσει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Σήμερα, το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», μια νέα συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση αυτού του πλούσιου αρχαιολογικού χώρου για τις επόμενες γενιές, ζωντανεύοντας τα κτήρια και τον πολιτιστικό της αντίκτυπο όπως ποτέ άλλοτε.

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο συρρέουν στην Αρχαία Ολυμπία για να δουν τα «ερείπια», τα υλικά απομεινάρια του ένδοξου παρελθόντος της. Αλλά αυτός ο αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από την αρχαία ιστορία. Η κληρονομιά που προέκυψε από αυτό το πολιτιστικό σταυροδρόμι, από τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες, την τέχνη και την αρχιτεκτονική έως τα πολιτικά ιδεώδη, παραμένει ζωντανή και ζωτικής σημασίας όσο ποτέ άλλοτε.

Ο «Κοινός Τόπος» είναι ένας μοναδικός τρόπος να βιώσει κανείς την επιβλητική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο μπορούν να επισκεφθούν ψηφιακά τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και να βιώσουν την ιστορία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας
Κυριάκος Μητσοτάκης
Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Σήμερα, 27 κύρια μνημεία και πολλά άλλα μικρότερου μεγέθους εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αρχαία Ολυμπία. Μεταξύ αυτών, το αυθεντικό Ολυμπιακό Στάδιο. Οι ναοί του Δία και της Ήρας. Το εργαστήριο του διάσημου γλύπτη Φειδία. Αυτά τα μνημεία άντεξαν χιλιάδες χρόνια κακοκαιρίας, πολέμων, σεισμών και εκσυγχρονισμού. Συντηρούνται και αποκαθίστανται σχολαστικά από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ωστόσο, είναι αναγκαία και η ψηφιακή διατήρησή τους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα τεκμήρια της πλούσιας ιστορίας και οι κοινές θεμελιώδεις πολιτικές αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε αυτός ο χώρος, θα παραδοθούν στις επόμενες γενιές.

Για αυτόν τον λόγο, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάστηκε με τη Microsoft για τη δημιουργία του «Κοινού Τόπου», ενός ψηφιακού έργου αναβίωσης, για τη διατήρηση και αποκατάσταση σημαντικών στοιχείων του παρελθόντος μας που ενθαρρύνει την παγκόσμια κοινότητα να ενστερνιστεί την ιδέα της εξεύρεσης κοινού τόπου μέσω της κοινής ιστορίας μας.

Πλέον, χάρη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, οι θεατές μπορούν να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν στην ακμή της, πριν από 2.000 χρόνια, με μια καθηλωτική εμπειρία που επιτρέπει στους λάτρεις της ιστορίας, του αθλητισμού, της τέχνης και του πολιτισμού να αλληλεπιδράσουν ψηφιακά με τα κτήρια και τα τεχνουργήματα του ιστορικού χώρου.

Το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, που ενώνει την ανθρωπότητα με την πρωτοποριακή τεχνολογία προς όφελος του κόσμου, με σκοπό να παρακινήσει τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους.
Brad Smith
Πρόεδρος, Microsoft

Πώς ακριβώς η τεχνολογία κατέστησε δυνατή την ψηφιακή συντήρηση, συμβάλλοντας στην ακριβή αναπαράσταση των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων του χώρου;

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Τεχνητή νοημοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά», η Microsoft συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας Iconem, η οποία ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση ιστορικών χώρων σε τρισδιάστατη μορφή, για να δημιουργήσει ένα θεμελιώδες μοντέλο της Αρχαίας Ολυμπίας. Χρησιμοποιώντας επίγειες κάμερες και drone για τη λήψη εκατοντάδων χιλιάδων εικόνων του χώρου, η τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft επεξεργάστηκε, στη συνέχεια, τις εικόνες για να δημιουργηθούν μοντέλα τόσο ακριβή που μοιάζουν φωτορεαλιστικά.

Φυσικά, η ψηφιακή καταγραφή και η ακριβής αναπαράσταση όλων των λεπτομερειών της καθημερινής ζωής στην Αρχαία Ολυμπία δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Στην τρισδιάστατη εμπειρία, τα κτήρια αναπαρίστανται με ρεαλιστική λεπτομέρεια που προκύπτει από κοπιώδη έρευνα από εξειδικευμένους αρχαιολόγους του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να ανταποκρίνονται όσον το δυνατόν περισσότερο στην αρχική τους μορφή. Η αναπαράσταση περιλαμβάνει ιστορικά χρονοδιαγράμματα των αλλαγών του χώρου με την πάροδο του χρόνου και απεικονίσεις των τεχνουργημάτων κάθε περιόδου.

Το εκτεταμένο δίκτυο ερειπίων περιλαμβάνει ένα Γυμναστήριο όπου προπονούνταν οι αθλητές και ένα Στάδιο που ήταν η έδρα των Ολυμπιακών αγώνων προς τιμήν του Δία, των πιο σημαντικών από τους Πανελλήνιους Αγώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πόλεις που συμμετείχαν εφάρμοζαν εκεχειρία, μια δήλωση ανακωχής και προσωρινής ειρήνης. Αυτοί οι Αγώνες αναβίωσαν το 1896 και πραγματοποιήθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, θεμελιώνοντας τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπάρχουν επίσης οι ναοί της Ήρας και του Δία, όπου ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα που κατασκεύασε ο Φειδίας αντιπροσώπευε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να πάρουν μια ιδέα από την καθημερινή ζωή στα κτήρια όπου συγκεντρώνονταν, κοινωνικοποιούνταν και δραστηριοποιούνταν οι πολίτες τις πέντε ημέρες που διαρκούσαν οι Αγώνες. Η ελπίδα έγκειται στο ότι μέσω αυτής της εμπειρίας είναι δυνατή η αναβίωση των κτηρίων και η προσφορά πολύτιμης γνώσης για την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Αυτό που κάνει το έργο «Κοινός Τόπος» ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό, είτε βρίσκονται στον χώρο της Ολυμπίας, είτε επισκέπτονται το νέο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, είτε είναι στο σπίτι, στην άλλη άκρη του κόσμου.

Η ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας έχει δημιουργήσει μια χρονοκάψουλα για μία από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία, η αναβίωση της οποίας έγινε με ρεαλιστικό και εντυπωσιακό τρόπο που δεν ήταν μέχρι τώρα εφικτός. Αυτή η νέα μορφή ψηφιακής αρχειοθέτησης θα συνεχίσει να προσφέρει μια πύλη προς μια άλλη εποχή, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στο παρελθόν και υπενθυμίζοντάς μας τις ικανότητές μας σήμερα.